Herman Brood wandeling

Vrijblijvend aanvragen

Dat Herman Brood Neerlands rock ‘n roll-junkie was weten we… Maar, ben je nieuwsgierig naar de onbekendere, andere kant van de geboren Zwollenaar? Boek dan de Herman Brood wandeling in Zwolle en leer Herman op geheel nieuwe wijze kennen!

  • 17,95 per persoon incl. btw
  • Vanaf 12 personen
  • 1,5 - 2 uur
De Herman Brood wandeling in Zwolle

Zowel het startpunt als het eindpunt van de wandeling is de Herman Brood Experience in Zwolle; het museumhart van Zwolle, recht tegenover Museum De Fundatie aan de Blijmarkt. De Herman Brood Experience laat een brede collectie van Herman Brood zien, gedoneerd door vriend en initiator Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en de zussen van Herman. Je kunt hier brieven, tekeningen en gedichten, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes bewonderen.

Vanaf de Experience verken je de geboortestad van de kunstenaar en start de Herman Brood wandeling. Tourgids Peter Vader neemt je mee door de straten van Zwolle…

Brood en zijn streken…

De zestien jaar geleden overleden zanger en kunstenaar Herman Brood had een haatliefdeverhouding met zijn geboortestad, Zwolle. De Herman Brood wandeling in Zwolle leidt Brood-liefhebbers langs plekken waar hij zijn streken uithaalde. Maar, gids Peter Vader laat ook een andere kant van de rock ’n roll-junkie zien. “Kijk, uit dat raam schoot Herman met een windbuks.” Gids Peter Vader wijst naar de eerste verdieping van een pand vlakbij de Sassenpoort. Boven een winkel voor schildersbenodigdheden woonde Broods klasgenoot Leo van Munster. “Als zijn ouders van huis waren, rommelden Herman en Leo er met meisjes of schoten met een buks op lantaarnpalen.”

Het Refter

Even verderop in de Sassenstraat wijst Vader naar stadscafé Het Refter. Het gebouw huisvestte in de jaren zestig de handelsschool waar Brood zich stierlijk verveelde. “Door deze ruiten keek Herman de hele dag naar buiten. En hij wist door deze ramen ongezien uit de school te ontsnappen. Dan ging hij verderop aan de Potgieterssingel zitten tekenen.” Vader heeft net uitgelegd dat hij vooral de ‘zachte kant’ van Herman Brood wil belichten in de wandeling. De zachte kant ziet Peter Vader onder andere in de tekeningen die Brood voor iedereen maakte. “Dit was zijn manier om in contact te komen.” Zo maakte Brood ‘in zijn goedheid’ een tekening voor de baas van hotel Wientjes. Deze had hem ooit het hotel uitgezet nadat een kamermeisje drugsspuiten op zijn kamer aantrof.

Haat-liefde

Brood had een haatliefdeverhouding met zijn geboortestad, vertelt Vader. “Ik kom uut Zwolle, vette pech,” kalkte hij onder een van zijn tekeningen. Ondertussen liet hij niet na te benadrukken dat hij maar een eenvoudige ‘boerenlul’ uit de provincie was. Na zijn vertrek naar Amsterdam kwam hij nog regelmatig naar Zwolle om familie en vrienden te zien. Vader: “Vroeger dacht je bij Zwolle aan Thorbecke. Nu aan Rico & Sticks en Typhoon. Als hij nog leefde zou Brood trots op de stad zijn.”

Herinneringen delen

Heb jij herinneringen aan Herman Brood en wil je deze met gids Peter Vader delen? Laat het weten via info@petervader.nl. Een eerdere oproep om herinneringen te delen leverde afbeeldingen en anekdotes op die in de Herman Brood wandeling aan bod komen.